Κάποια από τα φυτά που καλλιεργούμε στον κήπο μας, έχουν τις προτιμήσεις τους για τον χώρο και τις συνθήκες που μεγαλώνουν, αλλά και για την παρέα-συνύπαρξη τους με άλλα φυτά (companion plants).

Συγκαλλιέργεια ονομάζουμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών φυτών που μπορεί να γίνεται στην ίδια γλάστρα ή στο ίδιο παρτέρι – αλέα …
… μπορεί να γίνεται σε λωρίδες με διαφορετικές καλλιέργειες δίπλα-δίπλα (φασόλι/αγγούρι , μαρούλι/κρεμμύδι) ή με διαφορετικά είδη εντός της γραμμής φύτευσης (τομάτα/μαϊντανός, μπρόκολο/σκόρδο).
Αυτές οι καλλιέργειες έχουν συνήθως ευνοϊκές ή ουδέτερες επιδράσεις η μία στην άλλη. Είναι συνήθως φυτά με διαφορετικό ριζικό σύστημα και με διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία … σε άλλες περιπτώσεις κάποια φυτά προστατεύουν τα διπλανά (πχ. τομάτα, κατηφές).

Φυτεύουμε κατιφέδες ανάμεσα σε ντομάτες, φράουλες, μελιτζάνες και φασολιές, για προστασία από τους νηματώδεις – κάποιους ζωικούς οργανισμούς που προσβάλουν τις ρίζες των φυτών.

Φυτεύουμε φαρμακευτικά & αρωματικά φυτά (δεντρολίβανο, λεβάντα, βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη) κοντά σε λαχανικά, βοηθούμε να επικονιαστούν τα λουλούδια των λαχανικών, καθώς τα αρωματικά θα προσελκύσουν τις μέλισσες.  Ταυτόχρονα θα αποτρέψουν και διάφορα έντομα από το να προσβάλλουν τα λαχανικά μας.

Μέσα από την σελίδα και τις αναρτήσεις μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις για τα αγαπημένα μας φυτά, ιδέες για λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι, βότανα στην γλάστρα και καλλωπιστικά φυτά.

Απλές ιδέες και λύσεις για κήπο και μπαλκόνι, που αφορούν τη φροντίδα των φυτών, το σωστό πότισμα, τη θρέψη, το κλάδεμα καθώς και τρόπους για την οικολογική προστασία των φυτών από ασθένειες και έντομα (χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα).