Η παραγωγή της σωστής τροφής με υψηλή διατροφική αξία και ενέργεια, προϋποθέτει ένα υγιές, ζωντανό έδαφος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τροφή μας προέρχεται από το έδαφος!
Το 95% της τροφής μας και το 80% της μέσης πρόσληψης θερμίδων ανά άτομο προέρχεται από καλλιέργειες κι επομένως άμεσα ή έμμεσα από το έδαφος.

Τα υγιή εδάφη είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξης της φυσικής και της καλλιεργούμενης βλάστησης.

Ένα εύφορο έδαφος, με θρεπτικά συστατικά και πλούσια οργανική ουσία, ενθαρρύνει την ανάπτυξη φυτών και ενεργεί ως δεξαμενή συγκράτησης νερού.

Επίσης τεράστια είναι η σημασία των μικροοργανισμών του εδάφους (πχ. αζωτοβακτήρια, μύκητες, μυκόριζες), που βοηθούν τα φυτά όχι μόνο στην θρέψη και την αποτελεσματικότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, αλλά και στην μεταξύ τους «επικοινωνία» κι ανταλλαγή «πληροφοριών» και θρεπτικών συστατικών…

 Κομποστοποίηση
Ως κόμποστ εννοούμε ένα οργανικό υλικό που παράγεται από την ελεγχόμενη αερόβια αποικοδόμηση (αλλιώς ‘’ζύμωση’’) διάφορων φυτικών ή ζωικών υπολειμμάτων ή συνδυασμούς αυτών.
Η αποικοδόμηση αυτή γίνεται με τη βοήθεια μικροοργανισμών και οργανισμών , όπως οι γεωσκώληκες.

👉Για την κομποστοποίηση χρειαζόμαστε:
• “Καφέ -“browns : Οργανικά απόβλητα πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα είναι γνωστά ως ” (νεκρά φυλλα, κλαδιά, άχυρο, πριονίδι)
• “Πράσινα – greens” : Οργανικά απόβλητα πλούσια σε άζωτο είναι γνωστά ως (γρασίδι, φυτικά απορρίμματα, φλούδες φρούτων, υπολ. Καφέ, κοπριά κ.α.)
• Νερό : παρέχει την απαραίτητη υγρασία για την γρήγορη αποδήμηση της οργανικής ύλης
• Αέρα – είναι μια αερόβια διεργασία.

Πως γίνεται η κομποστοποίση ;
– Επιλέγουμε το σωστό μέρος (ξηρό, ημισκιερό μέρος, προστατευμένο από τον αέρα και αρκετά ευρύχωρο, κοντά σε πηγή νερού)
– Προσθέτουμε με το κατάλληλο μείγμα υλικών – σωστές αναλογίες σε καφέ υλικά (πλούσια σε άνθρακα) και πράσινα υλικά (πλούσια σε άζωτο)
– Σωστή υγρασία – καταβρέχουμε τα υλικά ανά διαστήματα για να μένει υγρός ο σωρός
– Σωστό αερισμό – ανακατεύουμε κατά διαστήματα τα υλικά
– Περιμένουμε κάποιους μήνες( 3- 6 , αναλόγως την σύνθεση των υλικών) μέχρι να ολοκληρωθεί ο κομποστοποίηση

Για να γίνει σωστά και γρήγορα η κομποστοποίηση το μέγεθος των υλικών που ρίχνουμε μέσα στον κάδο πρέπει να είναι σχετικά μικρό… τεμαχίζουμε τα υλικά σε μικρά κομμάτια ουσιαστικά αυξάνουμε την επιφάνειά, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο για τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν στο υλικό.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλοί κομποστοποιητές διαφόρων μεγεθών και σχεδίων, όμως μπορείτε να κατασκευάσετε έναν μόνοι σας, χρησιμοποιώντας ξυλοσανίδες ή ακόμη και παλέτες.

#Κηπουρική #στοσπίτι … στον κήπο ή το μπαλκόνι μας..
🌻Μέσα από την σελίδα και τις αναρτήσεις μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις για τα αγαπημένα μας φυτά, ιδέες για λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι, βότανα στην γλάστρα και καλλωπιστικά φυτά.

Απλές ιδέες και λύσεις για κήπο και μπαλκόνι, που αφορούν τη φροντίδα των φυτών, το σωστό πότισμα, τη θρέψη, το κλάδεμα καθώς και τρόπους για την οικολογική προστασία των φυτών από ασθένειες και έντομα (χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα).

Μείνετε συντονισμένοι ….👇

Μέσα από την σελίδα και τις αναρτήσεις μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες και γνώσεις για τα αγαπημένα μας φυτά, ιδέες για λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι, βότανα στην γλάστρα και καλλωπιστικά φυτά.

Απλές ιδέες και λύσεις για κήπο και μπαλκόνι, που αφορούν τη φροντίδα των φυτών, το σωστό πότισμα, τη θρέψη, το κλάδεμα καθώς και τρόπους για την οικολογική προστασία των φυτών από ασθένειες και έντομα (χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα).

Med Culture