«…Δεν έχουν όλα τα σχολεία κήπο, αλλά κάθε κήπος κρύβει ένα σχολείο …»

    

Καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η υγιεινή διατροφή αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στην κοινωνία μας, η περιβαλλοντική και αγρο-διατροφική εκπαίδευση θα πρέπει να έχουν πλέον σημαντική θέση στα σύγχρονα σχολικά προγράμματα.
Η επιστημονική μας ομάδα, σχεδίασε το πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης “farm 2 school” , όπου οι μαθητές συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την αγροτική παραγωγή (γεωργία), την προέλευση της τροφής, το περιβάλλον, την υγεία και την διατροφή, αρχίζοντας από την προσχολική ηλικία έως και την ΣΤ’ Δημοτικού.

Εργαλείο – Σχολικοί Κήποι: Οι μαθητές ασχολούνται με την κηπουρική,  μέσω της πρακτικής και εμπειρικής μάθησης.

 

       

Βασική ιδέα:

Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να εμπεδώσουν έννοιες σχετικές με την Διατροφή, την Υγεία, το Περιβάλλον και την Γεωργική δραστηριότητα μέσω του σχεδιασμού και της εγκατάστασης σχολικών κήπων Μεσογειακής κατεύθυνσης και της ανάπτυξης βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων αναπτύσσονται παράλληλα συνθήκες για την αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ των παιδιών με κοινό πεδίο τον κήπο που τους δίνει τροφή & γνώση.

Υπηρεσίες:
Προσπάθειά μας είναι να προσαρμόσουμε την εκπαιδευτική δραστηριότητα στις ανάγκες του σχολείου ή του χώρου που θα την φιλοξενήσει. Αναπτύσσονται έτσι δράσεις με μικρή ή μεγαλύτερη διάρκεια, ημερήσιες, ετήσιες ή περιοδικές και επαναλαμβανόμενες. Κατά τον ίδιο τρόπο, προβλέπονται δράσεις τόσο για σχολεία και χώρους που δεν διαθέτουν ήδη κήπο όσο και δράσεις σε υπάρχοντες σχολικούς κήπους ή άλλους παρόμοιους χώρους.

Το πρόγραμμα με μια ματιά …

  • Δημιουργούμε έναν όμορφο και παραγωγικό σχολικό λαχανόκηπο και βοτανόκηπο…
  • Εβδομαδιαίες συναντήσεις κι εργαστήρια στον κήπo…
  • Επισκεψη σε ανοιχτά επισκέψιμα αγροκτήματα…

Μέθοδος – Βιωματική εκπαίδευση: Οι μαθητές συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την αγροτική παραγωγή (γεωργία), την τροφή, το περιβάλλον, την υγεία και την διατροφή.

Η θεματολογία και τα εργαστήρια του προγράμματος είναι τέτοια ώστε να γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά και στους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Ευέλικτος σχεδιασμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών
Εκτός από τα προτεινόμενα προγράμματά και τις δράσεις, μπορούμε να σχεδιάσουμε ειδικά σενάρια και παιχνίδια βιωματικής εκπαίδευσης για τα σχολεία και για ομάδες παιδιών, που θέλουν να επισκεφτούν συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά αστικά κτήματα ( open farm project ).
Αυτά μπορούν επίσης να διαμορφώνονται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του εκάστοτε σχολείου.

Ενδεικτικές δράσεις και θεματικές ενότητες :

Στον κήπο

  • Δημιουργία Εδώδιμου Κήπου (Λαχανόκηπος, Βοτανόκηπος, οπωρώνας?).
    Προετοιμασία του κήπου – Κατασκευή παρτεριών και φυτεύσεις εποχιακών λαχανικών (σαλάτες, μαρούλια, χλ. κρεμμύδι, μπρόκολο, kale, λάχανα, καρότα, παντζάρια κλπ) .
  • Θα θελα να μουν κηπουρός – γνωριμία με τον λαχανόκηπο, τα φυτά και τα καθήκοντα μας
  • Ο θαυμαστός κόσμος των σπόρων – Εν αρχή ην ο σπόρος. Παρακολουθούμε τα στάδια του ληθάργου και της βλάστησης των σπόρων μέχρι το νεαρό φυτάριο να βγάλει τα πραγματικά του φύλλα .

και άλλα …

Θεματικά εργαστήρια :

  • Μέλισσα και ζουζουνόκοσμος – γνωριμία με τον μικρόκοσμο, τους εχθρούς και φίλους του κήπου μας . Με τη ζωή της μέλισσας ως παράδειγμα, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση στους μελλοντικούς πολίτες.
  • Βοτανόκηπος – Τα Μυρωδικά του κήπου/ Φαρμακευτικά & αρωματικά φυτά . Τα εργαστήρια έχουν στόχο τη γνώση της σπουδαιότητας που έχουν τα μυρωδικά βότανα των λόφων, τα αγριολούλουδα και όλα αυτά τα σπάνια και ενδημικά φυτά, τα οποία δίνουν στην ελληνική χλωρίδα τη μοναδικότητα της.

και άλλα …

Επίσης : Σεμινάρια εκπαιδευτικών του σχολείου που οι τάξεις τους εμπλέκονται στα εργαστήρια  – ενημέρωση σχετικά με τα καθήκοντα και τις δράσεις στον σχολικό κήπο. Παρουσίαση του προγράμματος “farm2school” και ιδέες για εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή τον κήπο

                                            

Φωτογραφίες από το αρχείο μας …