Ο στόχος της προτεινόμενης εργασίας είναι η εξέταση μιας εναλλακτικής ζωοτροφής, ελαιοπλακούντα (Olive cake), για χρήση στην κατάρτιση σιτηρεσίων και την παραγωγή γάλακτος. Ο ελαιοπλακούντας είναι ένα παραπροϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία των ελαιόκαρπων για τη παρασκευή ελαιολάδου και αποτελεί μίγμα φλούδας, σάρκας και του σκληρού ενδοκαρπίου της ελιάς. Η προτεινόμενη έρευνα θα εξετάσει την χρησιμοποίηση της στη διατροφή των ζώων σαν υποκατάστατο παραδοσιακών χονδροειδών ζωοτροφών, όπως ο κριθαροσανός ή το άχυρο σιτηρών, μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής και εμπλουτίζοντας το παραγόμενο γάλα με λιπαρά οξέα ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου (πχ. μονοακόρεστα, πολυακόρεστα). Έτσι, η προτεινόμενη ερευνητική εργασία έχει σκοπό την αξιολόγηση της χρήσης ελαιοπλακούντα στις αίγες (φυλή Δαμασκού) και στις αγελάδες (φυλή Χολστάιν) εξετάζοντας (α) την θρεπτική αξία του ενσιρωμένου ελαιοπλακούντα (β) την επίδρασή του στην ποσότητα και ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, (γ) την επίδραση στο τελικό προϊόν (χαλλούμι) μετά την παρασκευή τυριού από το γάλα που θα προκύψει, (δ) την επίδραση αυτής της ζωοτροφής στην έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων στο μαστό, συκώτι και στο περινεφρικό λίπος καθώς και (ε) το οικονομικό όφελος από μια τέτοια αντικατάσταση στο σιτηρέσιο των ζώων.

Δείτε  τα άρθρο αναλυτικά:
“Nuclear magnetic resonance screening of changes in fatty acid and cholesterol content of ovine milk induced by ensiled olive cake inclusion in Chios sheep diets”(2020)

“Nuclear magnetic resonance screening of changes in fatty acid and  cholesterol content of ovine milk induced by ensiled olive cake inclusion in Chios sheep diets”(2021)

Abstract
Lipid supplementation of dairy ewe diets has been shown to introduce changes in the fatty
acid (FA) profile and cholesterol content of milk. In the present study sheep were fed diets
including ensiled olive cake (OC), a conserved by-product of olive oil production, and the
lipid content of their milk was assessed in lyophilized samples with nuclear magnetic
resonance (NMR) technique. Thirty lactating Chios ewes were allocated into three groups of
ten animals fed isonitrogenous and isoenergetic diets which differed in the quantity of
ensiled OC inclusion: G0, G500 and G1000 groups with 0, 500, 1000 g (on fresh weight basis)
of ensiled OC inclusion per ewe, per day, respectively. Fat percentage, FA profile and
cholesterol content were determined in milk samples collected after a 4-week feeding
period. Results indicated that saturated FA were reduced by 7.2% and 11.3% in milk samples
from the G500 and G1000 groups, respectively. Ensiled OC increased unsaturated FA content
by 26.3% and 41.4% and monounsaturated FA content of milk by 30.3% and 45.6% in the
G500 and G1000 groups, respectively. Furthermore, the inclusion of 1000 g ensiled OC
significantly increased the content of beneficial for human health FA such as conjugated
linoleic acids (CLA isomers: 9-cis, 11-trans CLA; 9-trans, 11-cis CLA and 10-trans, 12-cis CLA)
by 47.2 % and linoleic acid by 14.4% compared to control group. However, any rate of
ensiled OC inclusion in the diets of ewes had no effect on milk cholesterol content or milk fat
percentage. Overall, the present work provides novel experimental data with NMR
fingerprinting of the lyophilized milk lipid fraction, and suggests the use of ensiled OC in
sheep rations since it induces desirable changes in ovine milk lipids.