Η νέα διαδικτυακή κοινότητα openfarm.gr γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ πόλης και υπαίθρου

Η νέα διαδικτυακή κοινότητα openfarm.gr μας βοηθάει να σχεδιάσουμε εκπαιδευτικές εμπειρίες, να ξεναγηθούμε στο πιο όμορφο περιβάλλον και να ανακαλύψουμε την προέλευση της τροφής.

Γιατί Ανοιχτά Αγροκτήματα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα ζουν σε μεγαλουπόλεις ή περιφερειακές πόλεις, εντελώς αποσυνδεδεμένοι από τους επαγγελματίες που φροντίζουν για την παραγωγή της τροφής τους. Συνήθως αγνοούν πλήρως το εύρος των εργασιών που εκτελεί ένας αγρότης ή το πώς τεχνολογία και εφαρμοσμένη γνώση χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της τροφής.

Επιπλέον, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι παράλληλα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας θρεπτικών τροφίμων, οι αγρότες διαδραματίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των κοινοτήτων της υπαίθρου.

Ένα ανοικτό αγρόκτημα επομένως δίνει στους ανθρώπους της πόλης την ευκαιρία να επισκεφθούν τους τοπικούς παραγωγούς και να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο και τη σημασία της γεωργίας, με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση τους για τον κόπο που πηγαίνει στην καλλιέργεια των τροφίμων και να δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των καταναλωτών, των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων.

Τι είναι το openfarm.gr
Η κοινότητα openfarm.gr επιχειρεί να αναδείξει τα «ανοιχτά» επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται δίπλα μας ή είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Μονάδες που εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προσφέρουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, βιωματικής εμπειρίας, φιλοξενίας και αναψυχής.

Υποστηρικτικά, η εταιρεία med culture που υλοποίησε το openfarm.gr, αναλαμβάνει την οργάνωση ομαδικών επισκέψεων στα αγροκτήματα, με στόχο οι επισκέπτες να ενημερωθούν για την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής της τροφής και πώς αυτή μπορεί να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και στο ζωικό κεφάλαιο.

Γνωρίστε τις επισκέψιμες αγροτικές μονάδες
Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας openfarm.gr επιλέγει τα κριτήρια που τον ενδιαφέρουν (περιοχή, παραγωγική κατεύθυνση, πιστοποιήσεις και δραστηριότητες στο κτήμα), βλέπει τις μονάδες που ικανοποιούν την αναζήτησή του και οργανώνει την επίσκεψή του είτε σε απευθείας συνεννόηση με το αγρόκτημα ή με τη βοήθεια της ομάδας του openfarm.

Στις επισκέψεις συμπεριλαμβάνεται γνωριμία με τους παραγωγούς, ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες στο κτήμα, βιωματικά εργαστήρια και επιτόπια γευσιγνωσία των προϊόντων.