Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, παρακολουθήσαμε το 2ο Export USA Forum 2017, με τίτλο «Analyzing The American Food Reality», που διοργάνωσε το Τμήμα Trade USA του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.  Πολύ ενδιαφέρουσες οι ομιλίες και ελπιδοφόρα -υπό προϋποθέσεις – τα μηνύματα για τα Ελληνικά ποιοτικά τρόφιμα, που θέλουν να περάσουν τον Ατλαντικό.

Οι συνολικές πωλήσεις της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών ανέρχονται σε $2.06 τρις εκ των οποίων το $1.06 τρις προήλθαν από το λιανεμπόριο, ενώ ο υπόλοιπος τζίρος ανήκει στον τομέα Food Service.  Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών προς ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 6% το 2016 και υπερέβησαν τα €550 εκ. , ενώ αντίστοιχα το 2017 δείχνει να είναι περισσότερο αυξημένες. Η χώρα μας διαθέτει προϊόντα με τα οποία μπορεί να κατακτήσει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι στην απαιτητική αυτή αγορά.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής αγρο-διατροφικών προϊόντων:

  • Δεν ακολουθεί πλέον, μόνο το παραδοσιακό τρίπτυχο: ευκολία αγοράς, γεύση και τιμή (value-for-money), αλλά και τις σύγχρονες τάσεις για τρόφιμα που εξασφαλίζουν: υγεία-ευεξία, εμπειρία, ασφαλή τρόπο παραγωγής και δεν έχουν αρνητικό κοινωνικό και οικολογικό αποτύπωμα (πχ. προϊόντα Fair Trade, All Natural, eco friendly, organic, non GMO, …).
  • Δείχνει να έχει μία σαφή στροφή προς την αγορά φρέσκων προϊόντων, μέσω και των “Farmer markets”, αλλά επίσης διακρίνεται και για την προτίμησή του στην κατανάλωση τροφής ανεξάρτητα από τη στιγμή της ημέρας και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται (πχ “street food”).
  • Είναι ενημερωμένος, καθώς πολλές πληροφορίες για τα προϊόντα και το νομοθετικό πλαίσιο είναι διαθέσιμες πλέον μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.
  • Σαφώς η ανάμειξη των διαφορετικών γενεών και των προτιμήσεων τους στην καθημερινότητα, συνδυάζεται και με τη χρήση της τεχνολογίας όχι μόνο από νεότερους καταναλωτές (“generation X” & “millennials”) , αλλά και από τους πιο μεγάλους και συντηρητικούς “baby boomers”.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά συντελούν στην ανάμειξη και των καναλιών διανομής με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρίες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ανταπόκρισή τους στις καταναλωτικές προτιμήσεις, ειδικά όταν αυτές επηρεάζονται και από το Internet και την αστραπιαία διάθεση της πληροφορίας.
Επομένως ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής έχει πληθώρα επιλογών και πληροφοριών , που σε συνδυασμό με την νέα μεταβατική κατάσταση της βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών (λόγω του νέου μοντέλου αποκεντρωμένης παραγωγής/διάθεσης), δίνουν τη δυνατότητα και σε μικρότερες παραγωγικές μονάδες να προσεγγίσουν το καταναλωτικό κοινό και να αποκομίσουν μερίδιο αγοράς, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στο αφήγημα του κάθε προϊόντος (“storytelling”).

Nikos Ververidis at 2nd Export USA Forum 2017

Τα νέα “Food Trends” της Αμερικανικής αγοράς, μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πως πρέπει να τοποθετηθούν και τα Ελληνικά προϊόντα στην εν λόγω αγορά. Το πιο βασικό στοιχείο για μια τέτοια επιτυχία, είναι τόσο η δημιουργία ενός ελληνικού «brand name» (όπως έχουν καταφέρει οι Ιταλοί) , όσο και η στοχευμένη προσέγγιση των Ελλήνων προς ένα πιο εξειδικευμένο τμήμα της αγοράς, όπως είναι τα «Specialty Foods».

Επίσης και το “street food” φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις καρδιές των Αμερικανών και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων μέσω κι αυτού του καναλιού της αγοράς τροφίμων.

Μέσα από την ορθή ανάλυση και χαρτογράφηση της σύγχρονης Αμερικάνικης αγοράς Τροφίμων & Ποτών, των νέων τάσεων, των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και του ανταγωνισμού, μπορεί να αναδειχθεί ο τρόπος και τα πλεονεκτήματα που έχουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω μιας άρτιας συνεργασίας με τους διανομείς των προϊόντων τους, στις ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων κανονισμών του U.S. FDA που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τις εταιρείες.

Πληροφορίες για το συνέδριο : https://www.amcham.gr/euf/